La oss legge all "gammel moro" bak oss og ta med "spillegleden" videre

Tidligere i år gikk bilder av en smilende nordmann verden rundt etter at han hadde vunnet U.S. Amateur Championship på Pebble Beach.
Selv om det var sensasjonelt nok at en spiller fra vintersportsparadiset som vant verdens største amatørturnering, var det likevel ikke det som skapte størst oppmerksomhet.Det var heller ikke bare det at han i seiersinterjuvet sa «Tiger, who?»
Det var den skøyeraktige måten han sa det på. Smilende med et sjarmerende glimt i øyet, før han med sin perfekte timeing ga sin respektfulle honnør til tidens største golfspiller, Tiger Woods, som forøvrig synes å finne ut av at godt humør og godt spill har noe med hverandre å gjøre.

 

I den siste uke har bilder av en annen smilende nordmann gått verden rundt. Selv om det var sensasjonelt nok at en tidligere «superreserve» kom inn som vikar i verdens «største» fotballklubb, er det likevel ikke det som imponerer mest. Selvfølgelig er det magisk hvordan spillerne nå utfolder seg etter at hele laget hadde «sluttet å løpe» for José Mourinho.

Det mest imponerende er likevel ikke «bøttevis» av mål og tre seire på rad. Til tross for sin legendestatus er Ole Gunnar Solskjærs væremåte preget av respekt og ydmykhet til spill og spillere. Med samme teft og lekenhet som han utviste foran mål har «Sunny» tatt plass på benken. Sjarmerende selvironisk, gjerne med referanse til sine erfaringer som «benkesliter», snakker han som spiller, menneske og manager med sjarme og varme om å mestre som person og å prestere som lag.

Vi legger også Magnus Karlsen inn i som et enestående eksempel på sensasjonell suksess i unorske sportsdisipliner. Spesielt fordi konsentrasjon, strategisk tenkning og taktiske beslutninger er suksessfaktorer enten du flytter baller eller brikker.

Ytterligere tre faktorer binder de tre nevnte personer sammen med deg og din utvikling som spiller og menneske; lekfullhet, intuitiv væremåte og genuin spilleglede.

Her kan du legge inn bilde av deg selv, fordi det er bare du som kan bestemme hvordan din spilleglede all være i de nye året. Godt Nytt År. Foto: Anonym

Fordi du leser dette på denne siden er det grunn til å tro at du spiller golf.
Mulig du spiller fotball og sjakk også, skjønt det spiller ingen rolle hva du spiller eller gjør for å ha nytte av de tre nevnte faktorene på bane, brett, skjerm eller i hverdagen.
Lekfullhet er viljen til å prøve, tørre å feile for å lære seg å lykkes.

Intuitiv væremåte er å finne trygghet til å glede deg og være stolt av den du er.

Genuin spilleglede er øyeblikkets nytelse; følelse av mestring og lyst til å møte neste utfordring.

Fordi evne til å beholde spilleglede er en seier i seg selv, er å vinne en belønning. Et tap er kjærkommen inspirasjon til å styrke så vel seg selv som spillegleden.
I golf er spillegleden det mest verdifulle fordi den gjør at du er deg selv og tillater deg selv å leke. Selv om det er sensasjonelt at spillet og gleden er kjent og ensartet over hele verden, er det likevel ikke det som gjør spillet unikt. Golfens magi er at det som ser tilsynelatende enkelt ut er uhyre vanskelig; spillet der det mulige er umulig og det umulige mulig. De fleste golfspillere blir aldri fornøyd og snakker om slag, baner, lengder, hull, slag og scores, uten at det nødvendigvis begeistrer omgivelsene.

På denne siste dag i nok et år, hvor flere har lagt køllene på hylla enn de som har startet oppdagelsesreisen inn i spillegleden, tillater redaksjonen seg en refleksjon.

Tenk om måten vi snakker om golf på, er det som kan få flere spilleglade ut på banene igjen.
Teknisk vil golf aldri slutte å utfordre og de fleste kan slå en ball fire ganger så langt som de sparker en fotball.
Ingen sitter på benken og kribler etter å bli byttet inn. Ingen på banen frykter å bli tatt av. I golf er du på banen hele tiden.
Uansett hvor stor, liten, god, nybegynner, ung, gammel, gutt, jente; i golf spiller du sammen med andre som ser, hører og bekrefter deg.
Til de som sier at golf tar tid kan du fortelle at golf gir alle en mulighet til å ta sin egen tid tilbake. Et frikvarter fra en travel verden full av ting som ringer, piper, blipper og blopper.
Et pusterom for lekfullhet, være seg selv og spilleglede.

Før vi takker for det gamle året minner vi om at Manchester United spiller mot Newcastle allerede onsdag. Magnus Carlsen spiller Wijk aan Zee-turneringen fra 11. 27. januar og 24. januar spiller Viktor Hovland (som amatør)  Farmers Insurance Open på Torrey Pines.

En aldri så liten skål for spillegleden og riktig godt nytt år.