Cha Am i Thailand: Begrepet er vel å hoppe etter Wirkola. Det var før, for nå har Bjørn Wirkola for lengst konvertert til golfsporten.

Wirkolacup 2016 (196)-kopiDe siste årene har hopplegenden samlet rundt 80 golfspillere, de fleste pensjonister, til sin egen turnering i Cha Am. Han er godt hjulpet av reisebyrået Orkideekspressen, som arrangerer reise og hotellopphold, samt Rogeir Heimstad og Kolbjørn Moe som står som teknisk arrangører.
-Jeg synes det er hyggelig å arrangere en slik turnering. Jeg legger veldig vekt på at dette skal være en sosial turnering hvor alle som spiller golf kan være med, uansett ferdighetsnivå. Med handicapsystemet til golfsporten kan jo en relativt fersk spiller konkurrere med en som har spilt i mange år, sier Bjørn Wirkola.
Turneringen går over tre dager på tre forskjellige golfbaner mellom Hua Hin og Cha Am. Alle tre banene,  Palm Hills, Lake view og Springfield er svært gode baner.  Som alle baner i Thailand har de også godt skolerte caddier og nok golfbiler for dem som ikke vil gå selv. Det kan være utfordrende å gå 18 hull i den varmen det ofte er i Thailand. Etter at golfspillerne har spilt tre runder, blir den dårligste strøket. Det går med andre ord an å ha en dårlig dag på golfbanen, og likevel komme høyt opp på resultatlisten.

Golf er helse
Bjørn Wirkola, og broren hans Inge Wirkola, som også er med på turneringen hvert år er gode eksempler på at golf er en helsebringende idrett. Bjørn ble for noen år siden rammet av Parkinsons sjukdom.
-Jeg har trent hver dag hele livet, så jeg vet at aktivitet er godt for kroppen. Jeg holder sjukdommen min i sjakk med å trene og spille golf, sier Bjørn Wirkola
Broren Inge har Bechterevs sjukdom. For noen år siden var han sogar lenket til rullestol. Nå bruker de begge to golf for å holde sjukdommene sine i sjakk. I golf beveger en alle ledd samtidig som en ikke overtrener dem. Begge to er habile golfspillere.
– Vi har alltid drevet med idrett i vår familie. Faren vår dro oss tidlig inn i hoppbakken. Det var jo selvsagt Bjørn som drev det lengst, men jeg har også gode minner fra hoppbakken, Jeg bor i Alta og er på golfbanen hver dag i sesongen om jeg ikke er på tur, for eksempel til Trondheim for å spille mot og med Bjørn, smiler Inge Wirkola.

Konkurranse
Konkurranseinstinktet har de fremdeles i godt mon.  Bjørn og Inge elsker å slå sønnen til Bjørn, Tore Wirkola, og kameraten til Tore, Roar Løvseth. Internt har de en lagkonkurranse både på hjemmebanen i Trondheim og når de spiller i Cha Am.

– Det er alltid moro å knuse ungdommen, smiler Bjørn Wirkola, som i årets cup måtte se sønnen Tore ende et godt stykke foran på en 7.plass, mens Bjørn selv kom på 17.plass.
Smilet og de gode kommentarene er alltid der. Bjørn Wirkola er  er en svært god vert i sin egen turnering, og han har tid til overs for alle som vil slå av en prat.
Nå er det langt fra bare menn som spiller Wirkolacup. Damene er også med. Også her er det lagt opp til rettferdig og god konkurranse. Damer konkurrer mot damer og de som vinner får samme 1.premie som menn, nemlig tur/retur billett Oslo Bangkok, gitt av Thai Air. Resten av premiene  kan de som får gode plasseringer velge fritt på et rikholdig premiebord

Uformelle runder
Golfturen som Orkideekspressen arrangerer i forbindelse med Wirkolacup går over tre uker med organisert spill på mange av banene rundt Cha Am og  Hua Hin. Hotellstandarden er god og prisen Orkideekspressen har satt på turen er mer enn akseptabel. Også det i Wirkolas ånd om at hans turnering skal være sosial og mulig for alle. Om en har lyst til å stå over noen runder på golfbanen, har Cha Am en lang sandstrand og godt badevann. Det arrangeres også utflukter til for eksempel broen over Kwai og til Hua Hin. Mer info får en på www.orkide.no.

Tekst Foto: Geir Norling